addbio zolidd

News Feed

AddBIO vann SKAPA-priset

I samband med tisdagens Mingel i Mjärdevi mottog AddBIOs vd Trine Vikinge det regionala SKAPA-stipendiet 2010 för Skruvcoat, bolagets banbrytande produkt inom kirurgisk ortopedi.

SKAPA-stipendiet är ett av landets mest prestigefyllda uppfinnarpris instiftat till minne av Alfred Nobel. Stipendiet har som syfte att stimulera tekniskt nyskapande och kreativitet som har kommersiella möjligheter.

Magnus Hägglund från ALMI Företagspartner delade ut stipendiet på 35 000 SEK till Trine Vikinge på AddBIO AB med motiveringen:

”Reservdelar för människan är ibland nödvändigt. Knän och höfter kan behöva förstärkas eller bytas ut. Skruvar och spik fäster bra på unga människor men på dem som är äldre och har skört ben är det ofta svårt att hålla skruvar och spik på plats. Skruvcoat är ett projekt som har utvecklat en metod att klistra läkemedel på själva implantaten såsom knäleder, höfter eller skruvar. Läkemedlet stärker och bygger upp benet omkring implantatet. Då slipper man göra om operationen, patienten slipper leva med smärta och vården sparar stora pengar. Produkten väntas få stor betydelse inom ortopedisk kirurgi inom några år och marknaden bedöms som mycket stor.”

Det är ALMI som tillsammans med Länsstyrelsen har bekostat det regionala SKAPA-stipendiet som även innebär att AddBIO AB kommer att representera Östergötland i tävlingen om det nationella utvecklingsstipendiet på 500 000 SEK. Det nationella SKAPA-stipendiet delas ut i samband med invigningen av Tekniska Mässan i Stockholm den 19 oktober 2010.

Trine delar stipendiet med professorerna Per Aspenberg och Pentti Tengvall som under många år har bedrivit forskning som har lett fram till de innovativa produkterna inom kirurgisk ortopedi som bolaget utvecklar.